Meny:

Försäkringsbolag

Försäkringar:
Bilförsäkring
Båtförsäkring
Hemförsäkring

Försäkringsbolag

Välkommen till Försäkringsbolag.com

Här hittar du information om olika försäkringar och tips på viktiga saker att tänka på innan du tecknar en försäkring. Vårt syfte är att hjälpa dig göra ett mer välinformerat val så att du hittar en försäkring som passar just dig, dina behov och din budget. Därför har vi information om allt från billigaste hemförsäkringen för det lilla studentrummet till omfattande försäkringar för fastigheter, båtar och motorcyklar. Läs mer information nedan.

   

Hemförsäkring

Vad är en hemförsäkring?

När hemförsäkringar (villaförsäkringar, fritidshusförsäkringar) började dyka upp på marknaden var de ofta mycket begränsade och täckte i princip bara det försäkrade huset. Idag är en normal svensk hemförsäkring mycket mer än så och erbjuder skydd både för hemmet och dess invånare. Det är till exempel vanligt att svenska hemförsäkringar innehåller rättsskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd och reseförsäkring. Det går också att teckna hemförsäkringar som täcker lösöre även när det inte befinner sig i det försäkrade hemmet, så att till exempel din cykel är skyddad när du parkerar den ute på stan. Viktigt att tänka på här är att särskilda regler ofta gäller för föremål placerade utanför själva bostaden, till exempel cykeln du parkerar utanför jobbet och sakerna du stuvar undan i hyreshusets källarförråd.

Ett vanligt tillägg till hemförsäkringen är så kallad allriskförsäkring som ger utökat skydd om man till exempel råkar tappa sin kamera i vattnet eller sätta sig på sina glasögon. Ordet drulleförsäkring används ibland som synonym till allriskförsäkring, ibland som synonym till ansvarsförsäkring, så det är viktigt att kontrollera att du verkligen tecknar den sorts försäkring du är ute efter.

Olika typer av hem kräver olika typer av hemförsäkring

Vilken sorts hem du önskar försäkrar spelar roll för vilken försäkring du bör välja. Den som bor i hyresrätt klarar sig oftast med en vanlig hemförsäkring medan den som bor i bostadsrätt eller äger en villa normalt behöver utökat skydd. Idag finns specialkomponerade bostadsrättsförsäkringar och villaförsäkringar för att täcka de behoven. En annan typ av hem är de hem vi bara vistas i ibland, våra fritidshus. En normal hemförsäkring omfattar vanligen endast det hem där försäkringstagaren är folkbokförd vilket innebär att du behöver teckna extra försäkringar om du har fritidshus eller andra typer av dubbel bosättning. En fritidshusförsäkring kan göras mindre omfattande än en vanlig hemförsäkring eftersom den ju inte behöver inkludera reseförsäkring och liknande skydd som du redan erhåller via din vanliga hemförsäkring.

Hur hittar jag en billig hemförsäkring?

Det finns flera olika metoder att använda sig av för att hitta en billig hemförsäkring. Viktigt är att kontrollera att den billigaste hemförsäkringen verkligen täcker dina behov. Att köpa vad som verkar vara en billig hemförsäkring och sedan inse att man måste betala extra för att få det kompletta skydd man önskar (till exempel reseförsäkring) är inte roligt.

Här kan du hitta mer utförlig information om hur man hittar en billig hemförsäkring och vad man bör tänka på när man jämför försäkringar.

Varför är det så viktigt att inte vara underförsäkrad?

När du letar efter den billigaste hemförsäkringen, tänk på att det är viktigt att aldrig vara underförsäkrad.

Exempel på underförsäkring:

Annika flyttar hemifrån till sin första egna lägenhet och behöver teckna en hemförsäkring. För att komma billigt undan uppger Annika att värdet på hennes bohag inte uppgår till mer än 50 000 kronor. ”Det enda någon kan vilja stjäla är ju TV:n och min nya dator och de är ju inte värda mer än 50 000 kronor,” resonerar Annika. Redan innan Annika hunnit packa upp och installera sin nya dator drabbas hon av ett inbrott, och mycket riktigt – datorn är det enda som tjuvarna tar med sig. ”Vilken tur att jag tecknade hemförsäkring,” tänker Annika. ”Nu får jag ersättning för de 7 000 kronor datorn kostade, minus självrisken.” En undersökning visar dock att Annikas hem i själva verket innehåller lösöre värt 100 000 kronor. Annika har alltså bara försäkrat 50% av sitt hem. Istället för att få 7 000 kr minus självrisken får Annika nöja sig med 3 500 kronor minus självrisken. Att datorn är värd mycket mindre än 50 000 kronor spelar ingen roll.

Som försäkringstagare är du skyldig att uppge värdet för hela ditt bohag när du tecknar försäkring. Är du osäker på vad dina saker är värda har de flesta försäkringsbolag schabloner du kan gå efter som anger hur mycket ett normalt vardagsrum brukar vara värt, ett normalt sovrum och så vidare.